Bouldercompetitie 1: nieuwe en oude patronen

Gisteren is de competitie van start gegaan! Helemaal in Enschede bij Cube Bouldergym. Ik keek echt uit naar deze wedstrijd. Na een paar maanden flink trainen ben ik sterker geworden en ik was nieuwsgierig wat dat me zou brengen tijdens de wedstrijd.

De afgelopen maanden
Afgelopen zomer was ik geblesseerd aan mijn hand, waardoor ik genoodzaakt was wat anders te gaan doen. Toen heb ik drie maanden getraind in de sportschool. Door het trainen van mijn antagonisten had ik echt het gevoel veel meer in balans te zijn, met name in mijn schouders. Dat het me goed had gedaan, bleek wel in de Frankenjura. Daar klom ik redelijk snel 8a. En dat met erg weinig klimmeters die maanden ervoor. Ik heb daarom sinds november een abonnement in de sportschool waar ik 1 keer per week krachttraining doe.

Daarnaast heb ik sinds drie weken een abonnement in Boulderhal Sterk. Voorheen klom ik altijd routes in de klimhal. Ik boulderde praktisch nooit. De boulderwedstrijden waren soms zelfs de enige momenten dat ik aan het boulderen was. Voornamelijk wegens tijdgebrek zijn Stefan en ik overgestapt naar de boulderhal. Ik boulder nu 4 keer per week en daarbij doen we ook regelmatig wat krachtrondjes in het trainingshok.

Ik kan goed merken dat ik sterker ben geworden en minder snel blessures trek omdat ik gewoonweg mijn gehele schouders versterk in de sportschool. Daardoor kan ik harder mijn best doen. Dat is echt enorm fijn. De progressie is ook zichtbaar, dat werkt erg motiverend. Daarnaast werk ik nu aan het inlezen van boulders en veel bewegingen maken die je tijdens routeklimmen niet eens tegenkomt. Dat maakt me hopelijk een betere boulderaar.

Tot slot ben ik nu sinds anderhalve week een voedingsplan aan het volgen. (Lees ook mijn vorige blog over SaVa) Ook dat lijkt me nu al goed te doen. In één week merk ik iets meer energie op en wéten dat je goed bezig bent doet natuurlijk ook goed.

De wedstrijd
Ik keek erg uit naar de wedstrijd en was vooral erg nieuwsgierig hoe het zou zijn. Zou ik echt vooruit zijn gegaan? Me sterker voelen? Gemakkelijker boulders doen? De kwalificatieboulders zagen er op het oog gemakkelijk uit, maar daar vergis ik me wel vaker in. Er zaten een paar tricky moves in de boulders. Zou het aan gaan komen op het aantal pogingen om door te gaan naar de finale?

Hoewel ik altijd redelijk nerveus ben met de ogen van het jurylid en de andere klimmers op me gericht (iemand tips om die nervositeit te verminderen?) ging het behoorlijk goed. Al snel had ik zes boulders geflashed en de zevende in de tweede poging. De laatste boulder was een boulder in een hoek waarbij je moest uitduwen en vervolgens een voet bij je hand zetten. Een aantal keren verloor ik mijn balans en daarna begon het toch wel erg spannend te worden. Van de vijf pogingen die ik mocht doen, had ik er op gegeven moment drie gehad. Met nog wat extra tips en mogelijkheden van Wouter en Vera deed ik mijn vierde poging. Ik probeerde een andere oplossing, maar kwam toch uit op een halfslachtige eerste oplossing. Weer viel ik. Alles kwam aan op mijn laatste poging. Behoorlijk gespannen maar wel zeer gefocust, zette ik de puntjes op de i. Voet nog iets meer indraaien, aanmoedigingen van Wouter en Vera, langzaam mijn voet bij mijn hand plaatsen. Staat ie goed? Geen idee, toch maar proberen. Belasten en … ja. Hij blijft staan. Poeh, ik stond! Nu nog afmaken. En dat lukte.

De laatste poging! Yes.
Credits: Sytse van Slooten

Gedeeld 1e met Vera had ik me gekwalificeerd voor de finale. Had ik die laatste boulder niet gehaald? Dan had ik achteraf gezien op het nippertje de finale behaald met een zesde plek. Alle andere gekwalificeerden hadden ook alle 8 de boulders behaald en daar iets meer pogingen voor nodig gehad.

Finale
Mooi, de finale weer bereikt. Als eerste nog wel. Nu wilde ik de routine van vorig jaar eens doorbreken. Vorig jaar kwalificeerde ik me ook altijd als 1e of  2e voor de finale, maar eenmaal in de finale gaf ik het weg en zakte ik omlaag in de ranking. Dit keer wilde ik toch zeker wel een podiumplaats behalen.

Er waren vier finaleboulders en ik moest als laatste starten. Aan de ene kant wel handig, want je hoort ongeveer wat anderen doen en dus weet je of mensen de boulder gemakkelijk halen of niet. Bij de eerste twee boulders kreeg ik het idee dat de meesten de boulders flashten. Oeh, dat legde wel wat druk op me. Nu moest ik ook gaan flashen. Redelijk gespannen stapte ik de eerste boulder in. Verloor bijna mijn balans, zette nog iets meer kracht en maakte de boulder een beetje trillerig af. In de pocket. Bij de tweede ging het precies zo. Die was ook veel gemakkelijker dan ik had verwacht.

Tweede finaleboulder.
Credits: Sytse van Slooten

De derde boulder was lastiger. Ik zag een aantal meiden terugkomen die hem niet hadden gehaald. De sequence was me vooraf ook niet helemaal duidelijk en ik nam me voor om het te voelen als ik er in hing. Dat was achteraf gezien wellicht niet de goede strategie. De boulder zat namelijk in een dak, en al hangend was dat toch nogal vermoeiend. Pas in mijn vierde poging had ik de beste oplossing gevonden, maar was ik toch te moe om de boulder af te maken. Helaas, maar nog niets verloren. Kim en Vera topten de boulder wel knap, waardoor op dat moment Kim een plekje naar boven was geschoven en ik een plekje omlaag. Mijn hoop vestigde op de derde plek.

Hier was ik nog op zoek naar de beste oplossing.
Credits: Sytse van Slooten

Laatste boulder. Ik hoorde dat veel mensen de boulder topten. Ik moest dus toppen en daar niet al te veel pogingen voor gaan gebruiken. Maar helaas… ik topte de boulder niet. Zakte naar de vierde plaats en liet het dus als van ouds liggen 😦 Ik moet zeggen dat ik daar wel behoorlijk van baalde. Maar gelukkig blijft het bij mij altijd bij 10 minuutjes balen en kan ik het dan omzetten in nieuwe motivatie. Die finales moeten gewoon beter. En daar ga ik dus aan werken!

Ik ga dus straks maar eens even naar Sterk en dan lekker boulders flashen 😀

Zie hier alle uitslagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s