26th at World Cup Bouldering in Vail

The Teva Mountain Games 2012 were awesome (despite the rain on day two and the replacement of the climbing wall out of downtown Vail)!! I enjoyed the weekend with my friends and some new people!
My second World Cup was interesting! Where should I start… First of all, I’m happy with my 26th place out of  41. I didn’t expect to end that high in the ranking at all and I’m still a little bit surprised because I still think I didn’t climb well at all.

Isolation
At 9.30 I had to be in the isolation. Pascal and I were walking to the climbing wall, presuming that the isolation would be there somewhere. Before we got there I asked two organizers if we were walking in the right direction, just in case. Turned out that we had to walk the opposite direction, to the center of Vail! He brought me there, so I had a good morning walk and was just in time in the isolation. I spent most time with the girls of the USA climbing team, including Tyler and Jesse my new local training buddy’s.
With one hour left on the clock I began warming-up a little bit. After a while I noticed that I couldn’t get my muscles strong. Sometimes it takes a while before the tension appears, but it just wasn’t there this day. I felt heavy and couldn’t do (relatively) easy moves of boulder problems. That was a bummer, because I was really psyched to climb! I decided to keep focused and wait for the adrenaline, that always make me stronger.

Qualification
Because the climbing wall was moved to a field on the East side of Vail (due to construction works at the usual spot) the athletes were shuttled two by two with a car from the isolation to the wall. When I arrived I heard cheering which helped to get me a bit more into the competition mood.

Problem #1 was on the right side of the wall. I was climbing super slow to be sure that my feet wouldn’t slip away and I was making the right decisions. Pascal and my US friends were cheering super loud for me, which helped me a lot! Thank you guys, you are awesome! I could rest pretty much everywhere in this problem which made it easy to flash this one. I was surprised but happy! Same start as my first World Cup in Eindhoven. A first flash gives a good motivation for the coming problems.

Problem #2 made me confused and frustrated 🙂 When I saw the problem I was not sure how to start this one. I saw no specified footholds even though I was told of a new rule that all footholds should be taped… I asked if there were footholds and the judge told me that I could use anything I wanted. I noticed that the first handhold (which you should get with two hands) was to high to get grip on while standing on the ground… Then it got to me, I had to do it dynamic. Tried it with one foot on a foothold without success. Then I started running, tried to compress the big hold with both hands, but failed over and over again. I was getting closer at the end, but couldn’t make it. Such a bummer, because the rest of the problem looked cool to me. I felt ashamed for this jumping, struggling and falling but let it go when the five minutes were over and got excited for the third problem.

Problem #3 was a funny problem that you could start in two different ways. In my first try I got into the problem facing the wall, but I immediately felt that I wanted to turn face forward to the crowd to get more balance for the jump to a big hold. So a started the other way around on the second try, found my balance and jumped. I didn’t realize that I was getting close and suddenly I felt my hands on the hold! Surprised as I was I found myself swinging and started thinking what had to do next.. A little bit late I remembered what to do and tried to change hands for the next move. It took a while and when I finally got it and know that I had to campus the next move I couldn’t even pull myself up anymore. Jumped two more times, but couldn’t campus anymore. This was a big bummer for me, because I’m normally not that bad in campussing at all, but at this moment I just couldn’t find the strength for it. I was glad that I did the dyno tough, that’s something I have more trouble with normally.

Problem #4 was nice as well. I got to the bonus hold in my second go (tried a heel hook in my first try that didn’t stick) but didn’t swing my right foot to match. Instead of I tried to positioning my hand on the big bonus sloper, but failed and fall of. Don’t know if I was able to the the rest of the problem tough. I was still feeling weak. Resting longer between tries didn’t help so I think that it wasn’t my strongest day.

Problem #5 had a difficult start for me. That gave me a pumped left arm, but I still managed to start the problem a couple of times. It was a funny balancy, sloper problem. I couldn’t find the solution to get to the bonus hold.

Future
It is a motivating and tempting idea that if I could have done another problem, I would have entered into the semi-finals. Something I didn’t dare to think of before. After this world cup I’m super motivated to train and yesterday Hans gave me some good training exercises.
The coming two (or three) weeks I’m going to take a rest from climbing (due to a long lasting finger injury that only got worse). So i’m going to train my body instead to get physically stronger and hope to climb after this rest without pain and injuries!

Mt Evans
After watching the exciting bouldering finals and some awesome slackliners on Saturday we did some outdoor bouldering on Sunday. I went with Pascal, Hans, MikeAndy and Eevi to Mt Evans.
We were all strugling with the long walk up to get to the boulders (except our friend Mike, he’s super fit and walked four fourteeners the day before!!!). There were some beautiful boulder problems and we had a great time before the long walk back. Unfortunately I didn’t make pictures that day, but I’m sure we are going back there and then I’ll make some!

7 gedachtes over “26th at World Cup Bouldering in Vail

 1. Toffe blog om te lezen! Ben benieuwd naar die goeie 'training-tips' :P.
  Don't worry about the jumping though. Ik was zaterdag bij MN Amsterdam; Muriel Sarkany deed mee met Boulder 2 (!!!) en ze kon 2 problemen gewoon niet instappen omdat ze zo klein is (of de passen te ver). Die heeft dus ook tot 2x toe 4 minuten lang als een gek staan springen en vechten om maar bij die eerste greep te komen. Getuigd alleen maar van doorzettingsvermogen!

  Like

 2. Cool! Vooral die snelkracht ontbreekt er bij mij erg aan, dus tips zijn welkom!
  Nieuwe THEA is mooi – heel gaaf die 3D structuur van de wanden. Boulder-gedeelte is stukje groter dan van klimhal Tilburg, dus das wel tof. De hal zelf vond ik qua grootte eigenlijk wat tegenvallen; op de foto's op facebook lijkt het veeel groter! Maar het ontwerp ziet er wel heel vet uit, dus daar ga ik toch binnenkort wel een keertje inhangen 🙂
  Ik had niet meegedaan met Boulder 2. Er was gelijktijdig een 'open wedstrijd' – Stick to Plastic. Ook boulderwedstrijd, voor alle niveaus. Super mooie boulders gedaan, met heerlijk nieuwe, ruwe grepen (vingers vonden t iets minder). Ik was 1e! Haha, was natuurlijk wel blij, maar goed, het was niet zo'n prestatie, aangezien iedereen die een beetje goed boulderde natuurlijk met de competitie-wedstrijd meedeed. Nou ja, maakt nie uit, was leuk dagje.
  Gister nog in MONK heel hard getraind.. En nu na 4 weken bikkelen een week rust. Ik geloof dat ik dat de grootste uitdaging vind 😛
  Btw, heb je de nieuwe LaSpo Futura's al aangehad?? Bij Stick to Plastic kon je ze testen; echt heel fijn! Het is dat ze nog zo duur zijn en ik net 2 paar Solutions had besteld.. maar als die het weer begeven.. oeeh.. dan wordt t een moeilijke keuze!
  Nou, ben benieuwd naar je volgende post. Doeiii X

  Like

 3. Heee Yannicke!
  Gefeliciteerd! Heb je nog iets tofs gewonnen?
  Hoe bevalt je week rust tot nu toe? Mij niet goed 😉
  Tjee ik hoor van heel veel mensen dat het Nieuwe Thea een beetje tegenvalt omdat het kleiner is dan iedereen dacht. Ze hadden beter nooit foto's kunnen posten op facebook 🙂
  Ik heb de Futura's nog niet aangehad nee. Als ik eens de kans krijg zal ik het doen, maar ik ben ook wel heeeeel blij met mijn Solutions! Ga na mijn twee weken rust een nieuw paar inklimmen!
  Doeeeg

  Like

 4. Hi! mijn rustweek is over!! Morgen eindelijk weer hard trainen. Eigenlijk wel goed bevallen; ik was echt moe. Had ook 4 weken heel hard op krachttraining gefocust, dus alles begon n beetje zeer te doen 🙂
  Had nog een leuke LaSpo rugzak gewonnen, nooit verkeerd 🙂
  Succes met je rust – voor je vinger blessure is het wel de moeite waard. Ik was begin van t jaar ook geblesseerd; zag er redelijk ernstig uit, maar ik heb goed rust genomen en daarna met behulp van fysio rustig opgebouwd, met veel focus op sterker maken van onderarmen en vingers. Voel m'n vinger nu nog steeds wel beetje, maar zit wel weer bijna op m'n oude niveau, terwijl ik had gedacht dat het echt langer ging duren. Tis voor het goede doel dus!
  Doeiii

  Like

 5. Lekker dan!!! Veel plezier morgen! Ik moet nog een weekje, maar het kost me moeite 🙂 Wel motiverend om te horen over jou blessure en hoe dat is verlopen. Hoe lang heb je toen rust gehouden ook alweer?

  Like

 6. ik heb 3 weken echt niet geklommen en daarna een maand een heel rustig opbouwschema; echt beginnen met 4 routes alles kleuren en met de hand van de geblesseerde vinger alleen maar hele grote open bollen pakken.. en dan heeel heel langzaam opbouwen. Was echt frustrerend, maar goed, nu ben ik blij dat ik t zo heb gedaan en hopelijk eind van het jaar weer helemaal geen last meer. Sterkte voor jou; nog even op de tanden bijten! Ik werd echt GEK. Maar ik vond eigenlijk het klimmen de eerste paar weken het ergste; je over je hele lijf fit voelen en dan alleen maar héél weinig en héél suf mogen klimmen door dat ene vingertje. Hopelijk kun jij volgende week weer gewoon helemaal aan de bak!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s